Hoe geef ik Les

Funtionele Training

Zoals de naam eigenlijk al zegt, focus je op bewegingen die ook voorkomen in het algemene dagelijks leven (ADL), bewegingen die functioneel zijn.
Als je op een stoel gaat zitten, doe je een squat, til je de boodschappen op? Dan maak je een Deadlift. Iedereen heeft dus met deze bewegingen te maken, nu kun je dit ook doen met behulp van een apparaat, maar in het dagelijks leven moet je het zonder apparaat stellen (voor de meeste van ons dan).
Dat betekent dat je veel meer van je lichaam vraagt. Je core (buik en rugspieren) moet veel harder werken om je stabiel en in balans te houden en je kan niet zomaar smokkelen.
Een functionele training is dan ook opgebouwd uit bewegingen die je kunt terugvertalen naar het dagelijks leven.

Wil je graag kracht opbouwen en sterker worden dan voegen we meer gewicht aan de bewegingen toe. Gaat het je juist om afvallen, dan maken we de bewegingen sneller. Wil je juist trainen om te gaan crossfitten dan voegen we het samen. Zo is er voor iedereen wat.

Crossfit

Zeg Eline, ik zie alsmaar het woord Crossfit tegenkomen, wat is dat nu eigenlijk? Krijg ik er tijdens mijn trainingen mee te maken, En is dat wel voor mij?

Crossfit is een trainingsmethode die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één trainingsvorm combineert. Gedurende de training doe je functionele bewegingen (Daar is die weer!!), vaak in een gevarieerde manier en op een hoog tempo.
Elke dag staat dus in principe een andere workout geprogrammeerd, dit is de zogenaamde ‘workout of the day’. In jargon: de WOD.
De oefeningen in de workouts variëren van squatten, benchpress en kettlebell swings tot aan roeien, burpees, hardlopen en pull-ups. Soms moet je er zoveel mogelijk doen in een bepaalde tijd, soms moet je een bepaald set aan oefeningen zo snel mogelijk doen en soms je maximum opzoeken van één oefening.
Crossfit is voor iedereen, want ook Oma moet kunnen gaan zitten (Squat) in haar stoel. Of iedereen het leuk vindt en durft is natuurlijk een ander verhaal. Tijdens de PT focussen we niet op Crossfit Workouts, deze kun je in de box volgen. Wel kan het zijn dat we af en toe naast een de WOD een PT les geven
Mijn PT lessen worden namelijk gegeven bij Crossfit071, waar ik ook les geef.

NASM, Opt?

En die andere Termen? NASM, OPT, etc wat bedoel je daarmee?
NASM staat National Academy of Sports Medicine, een Amerikaanse organisatie die zich bezig houdt met een gezonde levenstijl. Het diploma hiervan is wereldwijd herkend.
OPT staat voor Optimum Performance Training en is een manier een om training in elkaar zetten om zo je doelen te bereiken.

Scroll to Top